Meteen naar de content
  • 🐩 FREE SHIPPING IN BELGIUM & THE NETHERLANDS FOR ORDERS OVER €65 🐩

Stijlvol onderweg en op bestemming: reistips voor baas en hond

Stijlvol onderweg en op bestemming: reistips voor baas en hond
Olé! Eindelijk congé. Tijd om nog meer te genieten, thuis of op reis. En je hond, die geniet mee. Van jouw aanwezigheid, langere wandelingen, extra tijd om samen te ravotten… Ook op reis. Want waar jij ook gaat, je liefste huisdier kan gerust mee. Met een goede voorbereiding, onze handige checklist en onderstaande tips bij de hand, gaat dat zelfs zonder kopzorgen. Daarnaast shop je in juli en augustus al je essentials met gratis verzending. Gebruik de code HELLOSUMMER bij de checkout.

Wat je moet weten bij het kiezen van je bestemming

Niet overal gelden dezelfde regels voor huisdieren als in België. Zo heb je bijvoorbeeld voor reizen binnen Europa een geldig Europees paspoort nodig met daarin alle identificatiegegevens van je hond en z’n baasje. Daarnaast moet je hond gechipt zijn, en een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) gekregen hebben.

Reis je naar Malta, Finland, Ierland of het Verenigd Koninkrijk, komen er extra regels bij kijken. Heb je het gezelschap van meer dan 5 honden, beschouwt de overheid dit zelfs als commercieel vervoer en hou je ook best rekening met extra regels. Alle info daarover vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.

Buiten Europa reizen is een stuk complexer. Het best is om dan contact op te nemen met de Belgische ambassade in het land waar je heen wil. Wees je ervan bewust dat je hond in sommige landen bij aankomst eerst in quarantaine moet voor je samen aan je vakantie kan beginnen.

Een reis op maat van je hond?

Je hoeft zeker niet heel je reis af te stemmen op je hond. Weet wel dat je hond helemaal anders naar de wereld kijkt dan jij. Waar jij misschien vooral geniet van de gezellige drukte van de Parijse binnenstad, of je vergapen aan de pracht in musea zoals het Prado, verlangt je hond eerder naar snuffeltochten doorheen bosrijk gebied of uitgestrekte velden.

Daarnaast zijn extreme koude en hitte geen goed plan als met je hond reist. Hoe groter je hond, hoe beter die tegen de kou kan. Kleine honden doe je best vanaf 10°C een jasje aan. Toch blijf je bij temperaturen onder de 4°C best alert op verschijnselen van onderkoeling. Eerst gaat je hond rillen, dan wordt hij futloos en nog later merk je een tragere, oppervlakkige ademhaling.

Honden geraken ook oververhit bij tropische temperaturen. Je zal hem enorm zien hijgen, kwijlen en sloom worden. Allemaal tekenen dat je hond het veel te warm heeft. Gevaarlijk ook want als z’n lichaamstemperatuur te hoog oploopt, kan dat fatale gevolgen hebben. Vooral oudere honden, honden met overgewicht en rassen met korte neuzen zijn gevoelig aan hitte.

Bekijk ook of je accommodatie is afgestemd op je reisgezel. Is er een tuin of enkel een terras? Is je hond wel gewend aan een appartement? Zijn er huisregels rond huisdieren? De antwoorden op deze vragen hebben een grote invloed op het gevoel van comfort bij je hond.

Ook de omgeving is een belangrijke factor. Is je hond een echte waterrat, check dan of hij welkom is op het strand en in de zee. Is er een park in de buurt waar je hond naar believen mag wandelen en ravotten? Buurten met specifieke voorzieningen voor honden zoals een afgesloten grasveld of een zwemvijver krijgen sowieso een plus!


Op weg met je hond: safety first

De auto of de trein zijn de beste keuze om naar je bestemming te reizen met je hond. Let op: in sommige landen is een muilkorf verplicht op het openbare vervoer. Vliegtuigreizen zijn niet zo’n goed idee voor je viervoetig gezelschap. Dierenorganisaties raden vluchten van meer dan 8 uur zelfs af. Informeer je goed bij je luchtvaartmaatschappij: elke organisatie heeft andere regels en tarieven.

Zorg in elk geval voor voldoende stops zodat je hond even z’n poten kan strekken, wat kan eten drinken en z’n behoefte doen. Een drinkfles zoals de travel bottle van Springer Pets is ideaal om het water voor je hond koel en proper te houden. Leg ook het dekentje of kussen van je hond in de wagen zodat hij zeker comfortabel ligt. Met de Buckle Up Car Belt ligt of zit je hond ook helemaal veilig in de wagen. Wat je ook doet: laat je hond nooit of te nimmer achter in de wagen. Zelfs niet voor 5 minuten!

Honden die stress hebben in de auto of op de trein, voelen zich vast een stuk meer geborgen op hun eigen kussen of deken. Enkele speeltjes in de buurt zorgen voor de nodige afleiding. Ook de calm balm van Frill Pet & Home is een aanrader in dat geval. De balsem is gemaakt van (veilige) essentiële oliën die je zachtjes op de poten van je hond smeert. Helpt je harige vriend de nodige rust terug te vinden op weg naar je bestemming.


In de valies van je fur-midabele reisgezel

Wees gerust, je hoeft geen extra koffer te voorzien voor je hond. Met wat plaats voor onderstaand lijstje is je trouwste vriend al heel tevreden:

Hondenbrokken
Liefst de brokken die je hond gewoon is. Zoveel mogelijk zijn dagelijkse routine aanhouden, is de boodschap. Andere voeding aan je hond geven, doe je beter geleidelijk aan. Zoniet heb je gegarandeerd een hond met darmproblemen. Iets wat je liever vermijdt op vakantie!

Wil je niet met grote zakken sleuren of wil je plaats besparend inpakken, verpak de brokjes dan per portie in diepvrieszakjes. Zo weet je zeker dat je voldoende meehebt voor z’n dagelijkse hap, en kan je de brokjes verspreiden in je koffer.

Verzorgingsproducten

Heeft je hond zijn hart opgehaald in de schuimende golven? Spoel zijn vacht dan zeker goed af. Gebruik ook een zachte shampoo om zeker te zijn dat al het zout uit zijn haren is gewassen.

Draag ook zorg voor de pootjes van je hond. Lange wandelingen en snuffelavonturen vragen veel van de kussentjes. Een helende pootzalf (en neuszalf voor overenthousiaste snuffelaars) brengt zalige verzachting voor je medeglobetrotter.

EHBO-kit
Onder het motto “better be safe than sorry” pak je best ook enkele EHBO-artikelen in voor hondlief. Lila Loves It heeft zo’n kit samengesteld in een handige blikken doos. Die bevat alles wat nodig is om beschadigde huid te verzorgen: onder andere zelfklevende verbanden, zilverspray om te ontsmetten, herstellende zalf met aloë vera, compressen, een tekenpincet …

Heeft je hond zich bezeerd, was dan eerst je handen voor je aan de verzorging begint. Gebruik eerst de zilverspray en wacht daarna 30 minuten voor je de herstellende zalf aanbrengt. Heeft je hond een wonde die (hevig) bloedt, contacteer dan zeker je dierenarts. 
 
Stressverlagende speeltjes
Een nieuwe omgeving en de lange reis vragen veel van je hond. Zijn favoriete speeltjes brengen een beetje van z’n vertrouwde omgeving mee op reis. Speeltjes zoals een likmat of odin toy zijn stressverlagend. Een hondentong dient namelijk niet alleen om te hijgen en likjes te geven. Likken gaat de verveling tegen en helpt je hond kalmeren.

Tips voor traktaties? Zoek het niet te ver! Een lepel (100%) pindakaas, een driehoekje smeerkaas, een beetje yoghurt of nat hondenvoer zijn ideaal om op zo’n likmat te smeren. Extra tip: steek de likmat incl. traktatie in de diepvries voor een extra verfrissende verrassing op hete zomerdagen.

Twee leibanden
Een rollijn is de ideale compagnon voor heerlijke wandelingen op het strand, in open velden of in een verkoelend bos. Een kortere (eventueel handsfree) leiband is dan weer een must-have als je samen wil kuieren door de stad.
 

Klaar voor vertrek!

Ziezo, nu weet je alles om zorgeloos op reis te vertrekken met je hond. Om het extra gemakkelijk te maken, download je hier een drukklare checklist voor vertrek. Haal op reis ook je innerlijke paw-parazzo maar boven: vakantiefoto’s om die heerlijke tijd met je liefste vriend nog vaak te herbeleven.

Je winkelwagen is leeg

Terugkeren naar winkel